מרטין גאק, עיתונאי גרמני, טוען כי לפי מקורות באיגוד השידור האירופי, גרמניה יצאה להגנתה של ישראל באירוויזיון 2025 - והתייצבה נגד האפשרות של הדחת ישראל מהתחרות. לפי דבריו של גאק, לשעבר עיתונאי ה"דויטשה ולה", רשות השידור הגרמנית (ה-ARD) איימה: "אם ישראל תסולק מהתחרות - נפרוש".
"גרמניה היא מדינה חזקה באיגוד השידור האירופאי", הסביר גאק. "בזמן שגופי שידור אחרים דרשו שישראל תסולק, הגרמנים אמרו שאם ישראל תושעה מהתחרות, גם גרמניה לא תשתתף השנה. כשמסתכלים על הגישה של ממשלת גרמניה לישראל, הטענה הזו מקבלת תוקף", טען.
13. An EBU insider said when some broadcasters pushed to ban Israel, Germany’s @ARDde threatened to pull out of #Eurovision. As its top funders, that effectively ended the debate. “When Germany speaks, the EBU listens.” #ESC2024 #MediaPolitics
— Martin Gak (@DrMartinGak) May 12, 2025
גאק לא הסתפק רק בטענה הזאת. העיתונאי הגרמני טוען כי הסיבה האמיתית להדחת המתמודד ההולנדי, יוסט קליין, בשנה שעברה, לא הייתה התקרית האלימה בה היה מעורב, אלא העובדה שביקר את ישראל במהלך מסיבת העיתונאים. "המתמודד ההולנדי, שסומן כאחד הבולטים בתחרות, ביקר את ישראל בשעה שישב לצד המתמודדת הישראלית והבהיר שהוא נגד השתתפות ישראלית. כמה ימים לאחר מכן נפוצה שמועה על כך שהוא נהג בבריונות כלפי עובדת במתחם האירוויזיון".
אבל גרמניה אינה המדינה היחידה בה נשמעות טענות נגד ההשתתפות של ישראל בתחרות, במיוחד לאור ההישג העצום שלה השנה.
ספרד
הטענות נגד ישראל בתום האירוויזיון הגיעו בתחילה מטש סידי, חברת קונגרס מטעם המפלגה המוניציפלית Más Madrid ומקורבת למפלגת Sumar. סידי הפנתה סדרה של שאלות שהועלו בפני הפרלמנט, בהן הסבירה כי שיטת ההצבעה עוררה מחלוקת - בייחוד אחרי ש-RTVE (רשות השידור הספרדית) נקטו באופן פומבי בעמדה ביקורתית נגד הפעילות הצבאית של ישראל בעזה. סידי השוותה בין ישראל, שמשתתפת בתחרות, לבין רוסיה, שההשתתפותה נאסרה בעקבות פלישתה לאוקראינה.
לאחר מכן התערב בנושא גם ראש ממשלת ספרד בעצמו, פדרו סנצ'ס, שקרא גם הוא להרחיק את ישראל מהאירוויזיון: "אם רוסיה נדרשה שלא להשתתף באירוויזיון לאחר הפלישה לאוקראינה, גם ישראל הייתה צריכה. אנחנו לא יכולים לאפשר מוסר כפול, גם לא בתרבות", הצהיר במסיבת עיתונאים.
El compromiso de España con los derechos humanos debe ser constante y coherente. También desde Europa.
Si se le exigió a Rusia no participar en Eurovisión tras la invasión de Ucrania, tampoco debería hacerlo Israel.
No podemos permitir dobles estándares, tampoco en la cultura. pic.twitter.com/1G6g2bIE5E
הולנד
הולנד גם היא דרשה דיון דחוף בנוגע לאופי תחרות האירוויזיון בהמשך. בהודעה של רשות השידור ההולנדית נכתב: "אנחנו מייחסים חשיבות רבה לכך שהאירוויזיון היא תחרות א-פוליטית, אך עם זאת נראה שהאירוע מושפע יותר ויותר מלחצים חברתיים וגיאו-פוליטיים. השתתפותה של ישראל בתחרות מעלה את השאלה עד כמה האירוויזיון עדיין מתפקד בפועל כאירוע א-פוליטי, מחבר ותרבותי. אנחנו מעוניינים לדון בסוגיה הזו יחד עם מדינות נוספות".
בלגיה
רשות השידור הציבורית בבלגיה (VRT), פרסמה אתמול הצהרה לפיה היא דורשת שקיפות מלאה מאיגוד השידור האירופי (EBU), בכל הנוגע להצבעה הטלפונית שהתקיימה במהלך גמר אירוויזיון 2025. "אין לנו אינדיקציה שספירת הקולות הטלוויזיונית לא בוצעה כהלכה, אך אנו מבקשים שקיפות מלאה מצד איגוד השידור האירופי. השאלה היא אם המערכת הנוכחית מבטיחה שיקוף הוגן של דעת המאזינים והצופים", נמסר מהגוף הבלגי.
"האירוויזיון, כפי שהוא מאורגן כיום, הפך פחות ופחות לאירוע מאחד וא-פוליטי", המשיכה ההצהרה. "הוא עומד יותר ויותר בסתירה לסטנדרטים ולערכים המקוריים של התחרות ולאלה של השידור הציבורי. VRT משתף פעולה עם איגוד השידור האירופי, עם זאת, ללא תשובות רציניות לגבי החששות שלנו באשר לאירוויזיון, נטיל ספק בהשתתפותנו העתידית".
איסלנד
בדומה לנעשה בבלגיה, גם רשות השידור האיסלנדית פנתה בדרישה לשקיפות מלאה מאיגוד השידור האירופי לגבי ההצבעות הקהל. "אין לנו שום גישה למידה מלבד זה שהונגש לציבור", הסביר ברשות השידור האיסלנדית. "התוצאות ביום שבת בערב היו מעניינות מאוד ואין ספק שהן יובילו לדיונים עם איגוד השידור האירופי, שנשקיף עליהם וניקח בהם חלק".
סלובניה
סלובניה הייתה מהמדינות הראשונות שקראו להדחת ישראל מהתחרות - עוד בדצמבר 2024. RTVSLO (רשות השידור הסלובנית) דנה באפשרות שסלובניה לא תשדר את החלק של ישראל בתחרות או אפילו תחרים את התחרות בעצמה, אבל בסוף בחרו לדרוש רק את הדחתה של ישראל ו"עדכון הציבור והמועצה במאמצים אלו".
פינלנד
גם בפינלנד נשמעו קולות נגד ההשתתפות הישראלית באירוויזיון: בחודשים שקדמו לתחרות, עצומה של ארגון פיני-פלסטיני בשם Sumud אספה כ-10,000 חתימות מאנשי רוח ואמנים. בתום התחרות, הנציגה הפינית, אריקה ויקמן, טענה: "היום קראתי שישראל הצליחה לתמרן הרבה הצבעות, זה ממש לא פייר". ויקמן סומנה כמועמדת חזקה השנה ושמה אף הועלה כמנצחת פוטנציאלית - אך סיימה במקום ה-11.
קרואטיה
כמו אריקה ויקמן, גם הנציג הקרואטי נמנע מלהביע את דעתו בזמן התחרות עצמה - אבל לאחר שלא הפעיל לגמר אירוויזיון 2025 חשף את דעותיו בשידור חי בטיקטוק: "עכשיו כשהתחרות נגמרה סוף סוף, אני יכול לחשוף את דעתי", הכריז. "דבר ראשון - ישראל צריכה להיות מודחת מהאירוויזיון, ואין סיבה שישראל תשתתף, למה? כי הישראלים מבצעים רצח עם בעם הפלסטיני. דבר שני - רוסיה לא באירוויזיון כי היא נלחמת באוקראינה ובאנשים שלה, מפציצה אותם, ועושה להם דברים מזעזעים".