סערת ההצבעות באירוויזיון 2025: בשעה שספרד, הולנד, בלגיה ומדינות אחרות דורשות לחקור את ההישג הישראלי באירוויזיון - מתברר שגם הנהלת האירוויזיון חקרה לעומק את הנושא ואת קמפיין עידוד ההצבעה שהיה באחריות לשכת הפרסום הממשלתית (לפ"מ).

המסקנות שאליהן הגיע איגוד השידור האירופי (ה-EBU) לא מובילות, לפי שעה, לחשד לעבירה על חוקי התחרות, אבל רבים מצביעים על הקמפיין הנ"ל כעל "הוכחה" נוספת לכך שישראל ביצעה מניפולציה כלשהי שהובילה להעפלה למקום השני באירוויזיון 2025, נגד התחזיות של כולם.

החקירה בוצעה בידי גוף שהוקם במהלך השנה החולפת על ידי ה-EBU, ושמו Spotlight. הוא נועד, לדבריהם, לסייע לתאגידי שידור שחברים באיגוד האירופי להילחם בדיסאינפורמציה ולהווה פלטפורמה של בדיקת עובדות. לפי מסקנות ה-EBU אין פסול בקמפיין של ישראל: לדבריהם, גם מדינות כמו מלטה, יוון, אלבניה, פולין, ארמניה וצרפת מימנו קמפיינים לעידוד הצבעה באירוויזיון - חלקם הופיעו בדפים של האומנים עצמם וחלקם בדפים של תאגידי השידור הרלוונטיים של אותן מדינות.

אף שתוצאות החקירה הנ"ל מזכות את ישראל מעבירה על חוקי התחרות, עבור רבים הן עדות להתנהלות לא הוגנת של איגוד השידור האירופי. "הבעיה היא שמדובר בקמפיין שמימנה הממשלה", כתב מעריץ אירוויזיון אחד. "ה-EBU אמר שוב ושוב שיאפשרו לישראל להשתתף מכיוון שהתחרות מתקיימת בין גופי שידור ולא בין מדינות, אבל זה עומד בסתירה מוחלטת למה שישראל עשתה השנה ובשנה שעברה".

המדינות שדורשות לחקור את ישראל

בימים האחרונים, מאז הגיעה תחרות האירוויזיון לסיומה, מספר מדינות בולטות בתחרות דרשו לנהל דיון דחוף בנוגע להצבעה באירוויזיון וביקשו שקיפות מה-EBU לגבי ההצבעה הטלפונית בגמר 2025. בספרד, הטענות נגד ישראל בתום האירוויזיון הגיעו בתחילה מחברת הקונגרס טש סידי, שהפנתה סדרה של שאלות לפרלמנט, בהן הסבירה כי שיטת ההצבעה עוררה מחלוקת - בייחוד אחרי ש-RTVE (רשות השידור הספרדית) נקטה באופן פומבי עמדה ביקורתית נגד הפעילות הצבאית של ישראל בעזה. סידי השוותה בין ישראל, שמשתתפת בתחרות, לבין רוסיה, שהשתתפותה נאסרה בעקבות פלישתה לאוקראינה. בהמשך גם ראש ממשלת ספרד קרא להרחיק את ישראל מהאירוויזיון.

בנוסף, גם הולנד, בלגיה ואיסלנד דרשו שקיפות מלאה בנושא ההצבעה הטלפונית. בלגיה אף איימה שתבטל את השתתפותה בתחרות. "האירוויזיון, כפי שהוא מאורגן כיום, הפך פחות ופחות לאירוע מאחד וא-פוליטי", נאמר בהצהרה של VRT, תאגיד השידור הבלגי. "הוא עומד יותר ויותר בסתירה לסטנדרטים ולערכים המקוריים של התחרות ולאלה של השידור הציבורי. VRT משתף פעולה עם איגוד השידור האירופי, עם זאת, ללא תשובות רציניות לגבי החששות שלנו באשר לאירוויזיון, נטיל ספק בהשתתפותנו העתידית".